Jan 2, 2010

spaghetti bolognese


Menu makan malam semalam, haa inilah dia my peberet menu spaghetti bolognese. semalam rasa teringin nak makan spaghetti, lepas tu tgk2 mmg ada sepeket lagi baki masa raya aritu. So, apelagi senyum riang la. Tangan pun terus pantas cincang itu ini..ok, disini saya kongsikan resepinya :

BAHAN :
1 peket spaghetti
1 tin tomato puree
1 kg daging hancur / cincang
1 tin cendawan butang (di hiris)
1 batang daun seleri (dihiris kasar, jgn telalu halus)
3 biji bawang besar (potong dadu)
3 biji tomato (potong dadu)
1 batang lobak merah (potong dadu)
5 sudu cili boh/kisar
sedikit garam
sedikit mentega/marjerin

CARA MASAK:
1. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih, kemudian masukkan spaghetti & sedikit mentega. Biarkan sehingga lembut. Setelah lembut, angkat dan toskan.

2. Daging di rebus dan airnya dijadikan stok.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tomato puree dan lobak merah. Tumis sehingga lobak separuh lembut. Masukkan sedikit air rebusan daging dan garam, kemudian kacau rata.

4. Setelah tumisan masak, masukkan tumisan dalam periuk rebusan daging dan gaul. Gunakan api sederhana, kemudian masukkan cendawan butang dan daun seleri. Kacau sehingga sebati. Kemudian, masukkan tomato. Biarkan dalam 20 minit. Jika terlalu pekat, tambah air mengikut keperluan.

5. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba =)

No comments: